Yurtdışında Alınan Yükseköğretim Diplomaları Hakkında Yönetmelik Değişimi
ICES Turkey olarak, Türkiye'de yükseköğretim diploması tanıma ve denklik konusundaki son yönetmelik değişikliklerini sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. 15 Mart 2024 itibariyle yürürlüğe giren bu yeni düzenlemeler, özellikle yurtdışında lisans ve yüksek lisans eğitimi almayı planlayan öğrenciler için önemli değişiklikler içermektedir.
Yeni düzenlemelerin en dikkat çekici noktalarından biri, yurtdışında bir üniversiteye kayıt yaptırmayı planlayan öğrencilerin Türkiye'ye döndüklerinde denklik alabilmeleri için belirli şartları yerine getirmeleri gerekliliğidir. Artık yurtdışındaki bir programa kayıt olan öğrencilerin, ilgili programa kabul edildikleri yılın ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında belirli bir sıralama dilimine girmeleri gerektiği anlaşılmaktadır. Bu sıralama dilimleri, öğrencilerin tercih edecekleri bölüme göre değişiklik göstermektedir.
Değişiklik Hangi Üniversite ve Bölümleri Etkiliyor?
Yeni düzenlemelere göre, okuduğu veya okumayı planladığı kurum dünya üniversite sıralamalarında ilk 400 içinde yer alan öğrencilerin denklik başvuruları için herhangi bir ek şart aranmayacağı anlaşılmaktadır. Ancak, okul sıralaması dünya sıralamalarının en az ikisinde 401 ile 1.000 arasında olan öğrencilerin denklik alabilmeleri için YKS'de belirli bir sıralama dilimine girmeleri gerektiği son yönetmelik değişikliğinde belirtilmektedir. Örneğin, Tıp gibi programlar için bu dilim en düşük 50.000'dir. Bununla birlikte, okulu dünya sıralamalarının en az ikisinde 401-1.000 aralığında olan öğrenciler, şartları yerine getirseler bile Seviye Yeterlik ve Belirleme Sistemi'ne (SYBS) tabii tutulabilirler.
YÖK’ün sıralamalar farketmeksizin istisnai tanınırlık verdiği üniversiteler de bulunmaktadır. Bu kurumlar, dünya sıralamalarında ilk 400’de yer almasa dahi öğrenciler yeni açıklanan yönetmelik değişikliklerinden etkilenmeyebilir. Bu nedenle, yurtdışında eğitim almayı düşünen öğrencilerin, hedefledikleri programlara ve üniversitelere göre yeni düzenlemeleri dikkatlice incelemeleri önemlidir. İstisnai üniversiteler hakkında bilgi almak için danışmanlarımızla iletişime geçmenizi öneririz.
Yükseköğretim Programları için İstenilen Sıralama Dilimleri Nelerdir?
- Tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY) en düşük 50 bininci (50.000)
- Diş Hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY) en düşük 80 bininci (80.000)
- Eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY) en düşük 100 bininci (100.000)
- Hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde (EA) en düşük 125 bininci (125.000)
- Mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY) en düşük 250 bininci (250.000)
- Mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde (SAY) en düşük 300 bininci (300.000)
- Öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde en düşük 300 bininci (300.000)
- Özel yetenek gerektiren öğretmenlik programlarına ön kayıt yaptırabilmek için (TYT) en düşük 800 bininci
Diğer bölümlerin kriterlerini ve üniversitelere ait lisans programlarının taban puanlarını buradan görüntüleyebilirsiniz.
Üniversitelerin Dünya Sıralamaları Listesi
Times Higher Education, QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities ve CWTS Leiden Ranking gibi kuruluşlar, YÖK tarafından tanınan dünya üniversite sıralama kuruluşlarıdır. Bu kuruluşlar, kendi web sitelerinde yıllara göre üniversitelerin sıralamalarını yayınlamaktadır. Listelere ulaşmak ve detaylı bilgi almak için telefon ile bize ulaşabilirsiniz.
ICES Turkey olarak, öğrencilerin tercihlerini yaparken ve başvurularını gerçekleştirirken doğru bilgiye ulaşmalarını ve ihtiyaç duydukları her adımda yanlarında danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmalarını öneriyoruz. Unutmayın, doğru bilgi ve doğru yönlendirme ile hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.