Yurt içi ya da yurt dışı fark etmeksizin eğitim süreci boyunca transkript, her daim önemli olan belgeler arasında yer alır. Herhangi bir resmi kuruma başvuruda bulunurken, beyan edilmesi gereken belgelerden bir tanesi de transkript belgesidir. Teknolojinin gelişmesi transkript alımını da bir nebze kolaylaştırmıştır.
Transkript Nedir?
Transkript, temel olarak not dökümü olarak ifade edilebilir. Mezun olunan eğitim kurumunda alınan tüm dersler, notları ile birlikte bu dökümde listelenmiştir. Ders ismi, dersin alındığı dönem, dersin sınavlarında alınan notlar ve bu notların harf düzlemindeki karşılıkları, transkript üzerinde açık bir şekilde belirtilir. Belgenin sonunda ise transkriptin işaret ettiği dönemlerde alınmış genel not ortalaması gibi değerler de bulunur.
Transkript yalnızca mezun olunan durumlarda kullanılmaz. Öğrencilik esnasında da oluşturulan transkript belgesi, o ana kadar alınmış tüm dersleri içerir.
Transkript Belgesi Nerelerde Kullanılır?
Transkript belgesinin talep edileceği birçok durumdan bahsetmek mümkündür. Askerlik işlemlerinde, staj başvurularında, bazı iş başvurularında, akademik personel alımlarında ve yüksek lisans başvurularında talep edilen transkript belgeleri, beyan edilmesi zorunlu olan birkaç belgeden bir tanesidir. Mezun olunduğu takdirde mezuniyet durumuna da bir kanıt niteliği taşıyan not döküm belgeleri, eğitim durumunu ve yeterliliği sunmak için kullanılır.
Transkript belgeleri, kurumdan kuruma değişmek ile birlikte büyük ölçüde Türkçe hazırlanır. Bazı üniversiteler hem İngilizce hem de Türkçe alternatifler sunsa da çoğu eğitim kurumunda bu belge, Türkçe olarak hazırlanır. Transkript belgesinin Türkiye içinde kullanımında Türkçe olmasının bir sakıncası yoktur. Ancak başvuru yapılacak kurum yurt dışında ise bu belgenin çevrilmesi de gerekecektir. Özellikle yurt dışında lisans ya da lisansüstü eğitim alacak öğrenciler, bu duruma dikkat etmelidir. Hazırlanacak başvuru dosyasında transkript belgesinin hem orjinali hem de noter onaylı çevirisi yer almalıdır. İngilizce dilinin anadil olmadığı ülkelerde, üçüncü bir dil de talep edilebilir. Başvuru detaylarında bu bilgiler, açık bir şekilde yer alacaktır.
Transkript Nasıl Alınır?
Transkript almak isteyen öğrencilerin önünde farklı seçenekler bulunur. Transkript belgesi, eğitim kurumunun öğrenci işleri dairesinden ya da diğer resmi dairelerden talep edilebilir. E-devlet uygulamasının hayata geçmesi ile bazı üniversitelerin transkript belgeleri e-devlet üzerinden alınabilir hale gelmiştir. Bunun dışında transkriptler, genellikle kurum tarafından verilir.
Transkript taleplerinde öncelik, transkript sahibinin başvurusudur. Yani transkript belgesi kime aitse başvurunun da o kişi tarafından yapılması istenir. Ancak bu durum, üniversitesinin bağlı olduğu şehirden farklı bir yerde yaşayan öğrenciler için zorluk çıkarabilir. Üniversiteye ulaşımın zor olduğu durumlarda öğrencilerin, bir vekil atamaları istenir. Noter onaylı bir şekilde hazırlanan vekalet dilekçesi ile farklı bir kişi de transkript belgesini alabilir. Ayrıca bazı üniversiteler, talepleri öğrenci bilgi sistemleri üzerinden takip eder. Bu kurumlarda okuyan ya da bu kurumlardan mezun olan öğrencilerin öncelikle bu sistemi kullanmaları gerekir. Sistem üzerinde onaylanan transkript, öğrenciye bu şekilde teslim edilir.
Yurtdışında yüksek lisans okumak için gerekli olan belge, yalnızca transkript belgesi değildir. Başvuru sırasında öğrencilerden talep edilen birçok belgeden söz edilebilir. Ancak başvuru süreçlerinde öğrencilerin yanında olan ICES Turkey, sürecin başından sonuna kadar profesyonel bir destek sunar. ICES Turkey bünyesinde bulunan uzman danışmanlar, sürecin pratik bir şekilde yürütülmesini sağlar. Her yıl Türkiye’nin dört bir yanından birçok öğrenci, yurtdışında okuma hayallerini ICES Turkey danışmanlığı alarak gerçeğe dönüştürür.