Yurtdışında eğitim veren üniversitelerin kalitesi her geçen gün yükselirken, söz konusu ülkelerde öğrenim görmek isteyen öğrencilerin sayısı da bu paralelde artış gösterir. Birbirinden farklı avantajları bünyesinde barındıran yurtdışı eğitim imkânlarına sahip olmak pek çok öğrencinin hayalidir. Elde edecekleri avantajların bilincinde olan öğrenciler yurtdışında lisans, yüksek lisans ve dil okulu kapsamında eğitim almak isterler. Bu sayede dünya görüşlerini geniş bir perspektife taşımış olurlar.
ICES Turkey firması ile en iyi yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmetini alarak gerekli girişimlerde bulunabilirsiniz. Yurtdışında eğitim veren ve bu kapsamda danışmanlığını yaptığımız ülkeleri Amerika, Kanada, İrlanda, İngiltere, İtalya, Almanya, Hollanda, Macaristan, Polonya ve Çekya şeklinde sıralayabilriz.
Yurtdışında üniversite eğitimi alırken çalışmak birçok öğrencinin planları arasındadır. Eğitim vizesi için talep edilen belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, zorunlu tutulan evraklar aşağıdaki gibidir;
- Başvuru formu
- Başvurduğunuz üniversiteden kabul belgesi
- Sabıka kaydı belgesi
- Uluslararası geçerliliği olan sağlık belgesi
- Geçerli bir pasaport
- Konaklama onay belgesi
- Konaklama yapmak için finansal kaynak kanıtı (Burs bilgileri vb.)
Amerika Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Öğrencilerin eğitim almakta öncelik verdiği ülkelerden birisi Amerika Birleşik Devletleri’dir. Öğrenciler Amerika'yı tercih etme sebepleri; burada konumlanan üniversitelerin kalitesi, eğitmenlerin birikimi, ülkedeki refah seviyesi ile ekonomik şartları şeklinde sıralanabilir.
ABD için alınması gereken vizenin ismi F-1 vizesi olarak adlandırılır. Şahsen başvuru yapılmayan vize girişimleri geçerli değildir. Başvuru sonrasında görevli memurlar tarafından mülakat yapılır ve mülakat sonrasında vize sonucu başvurana bildirilir.
Öğrencilerin büyük bir kısmı eğitim aldığı süreçte aynı zamanda çalışmak da ister. Fakat her eğitim programı için bu durum söz konusu olmaz. Amerika’da dil eğitimi kapsamında bulunanların öğrenci çalışma izni yoktur. Fakat lisans ya da yüksek lisans eğitimi için bu ülkede bulunan öğrencilerin haftada 20 saat sadece kampüs içinde çalışma izinleri vardır. Öğrenci vizesi ile ülkede bulunanlara herhangi bir çalışma izni verilmez.
Kanada Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Dil okulları ve yükseköğretim programlarının kalitesi ile ön planda olan Kanada da öğrenciler açısından en çok tercih edilen ülkeler arasında yer alır. Yurtdışında çalışma izni için vize başvurularını genellikle olumlu değerlendiren Kanada, öğrencileri ağırlamaktan memnuniyet duyar.
- Kanada’da eğitim gören öğrenciler belirli zaman dilimlerinde çalışma imkânına sahiptir. Bu ülkede lisans ya da yüksek lisans eğitimi maksadıysa bulunan öğrenciler ilave bir izne ihtiyaç duyulmaksızın çalışabilirler. Kanada'da kolej ve üniversiteler gibi yüksek öğrenim kurumlarında eğitim gören öğrenciler programları boyunca haftada 20 saate kadar çalışma iznine sahip olurlar. Üstelik Kanada'nın birçok kolej ve üniversitesinde diploma, sertifika, lisans ve yüksek lisans programlarını tamamlayan öğrenciler PGWP kapsamında mezuniyet sonrası 1 ile 3 yıl arasında çalışma iznine hak kazanır. Çalışma izinlerinin genellikle kampüs kısıtlaması olduğunu görmemekle beraber devlet koleji programları, lisans ve yüksek lisans programları haricinde farklı seviyelerde çalışma izni koşulları değişiklik gösterebilir. Study ve Work Permit içerikleri dikkatle incelenmelidir.
İrlanda Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Üniversite eğitiminden ziyade daha çok dil okullarının kalitesi ile ön plana çıkan İrlanda kusursuz bir eğitim hayatı vadeder. Kültürel yapı ve doğal güzellikler de öğrencinin bu ülkede eğitim almak istemesinin nedenleri arasındadır.
İrlanda’da eğitim alan öğrencilerin de belli şartlarda öğrencilik döneminde çalışma imkânı vardır. Öğrencinin gerek dil okulu gerekse de lisans ve yüksek lisans programlarında en az 25 haftalık ders kaydının olması gerekir. Bu sürenin altında kısa süreli dil eğitimi kapsamında İrlanda’da bulunan öğrencilerin çalışma izinleri yoktur. Öğrenci fiilen eğitim aldığı süreçte haftada 20 saat, tatil döneminde ise haftada 40 saat çalışma iznine sahiptir.
İngiltere Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Uluslararası eğitim sıralamasında üst sırada yer alan ülkelerden biri de İngiltere’dir. Her yıl belli sayıda öğrenciye kapılarını açan İngiltere gerek dil okulu gerekse de lisans ve yüksek lisans eğitimleri için yaygın şekilde tercih edilir. İngiltere’de eğitim alan öğrencilerin de belli şartları taşıması koşulu ile çalışma imkânı vardır. TIER 4 vizesine sahip olan öğrencilere haftada 20 saat part time çalışma izni verilir. İngiliz yasalarına göre sadece uzun süreli eğitim maksadıyla bu ülkede bulunan öğrencilere çalışma izni verilir. Yani kısa süreli dil eğitimi için ülkeye giden öğrencilerin çalışma olanağı yoktur.
İtalya Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Yurtdışı eğitim olanaklarında öne çıkan ülkelerden biri de İtalya’dır. Tarih geçmişi ve doğal güzellikleri nedeni ilde de öğrenciler bu ülkeye yönlenir. İtalya’da öğrencilik sürecinde bulunduğunuz dönemde çalışma imkânınız vardır. İtalya’da kısa süreli dil eğitimi hariç lisans ve yurtdışı yüksek lisans yaparken çalışmak mümkündür. Çalışma sürecinde verilen izin 20 saat ile kısıtlıdır.
Almanya Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Almanya, Avrupa’nın merkezinde yer alan ve ekonomik şartları son derece iyi bir ülkedir. Bunun yanında köklü bir eğitim sistemine sahip olması da öğrencilerin bu ülkeye eğitim maksadıyla akın etmesine sebep olur. Almanya’da dil eğitimi vizesi alarak bulunuyorsanız hiçbir şekilde çalışma hakkınız yoktur. Fakat lisans ya da yüksek lisans eğitimi sürecinde haftada 20 saat ve yılda 120 iş gününü geçmemek kaydıyla çalışma hakkına sahipsiniz. Almanya, yurtdışında okurken çalışmak konusunda son derece hassas kurallara sahiptir. Yukarıda belirtilen kuralların ihlal edilmesinden kaynaklı öğrenci sınır dışı dahi edilebilir.
Hollanda Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Hollanda’nın eğitim anlayışı yenilikçi ve dinamik yapısı ile ön plana çıkar. Gerek fen bilimlerinde gerekse de sosyal bilimlerinde güçlü bir eğitim altyapısına sahiptir. Yaşam standartlarının yüksek olması ve eğitim kalitesi sebebiyle, öğrencilerin üniversite eğitimleri için tercih ettiği ülkelerden biridir. Bu ülkede de belli şartlarda çalışma izniniz bulunur. Söz konusu çalışma izinleri ülkeden ülkeye farklıklar gösteriyor olsa da biz size Türkiye ile ilgili olan bölümü izah edelim. Türkiye’den Hollanda’ya giden öğrencilerin eğitim aldıkları süreçte çalışma iznine başvurmaları gerekir. Gerekli izni alan öğrenciler aktif ders döneminde haftalık 16 saati aşmamak kaydıyla çalışabilirler.
Macaristan Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Orta Avrupa’nın en seçkin ülkelerinden biri olan Macaristan eğitim sistemi ve yaşam standartları ile de ön plana çıkar. Macaristan’da dil eğitimi maksadıyla bulunan öğrencilerin çalışma izinleri yoktur. Bunun haricinde lisans ve yüksek lisans için bu ülkede bulunan öğrenciler en az 1 yıllık eğitim programlarına kaydolmaları şartı ile çalışma hakkını elde ederler.
Polonya Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Avrupa Birliği ülkeleri arasında en iyi ekonomik imkânlara sahip olan Polonya eğitim standartları ile de üst sıralardadır. Her yıl binlerce yabancı öğrenciye ev sahipliği yapar. Vize işlemlerindeki kolaylık sayesinde de kabul süreciniz zaman almaz. Polonya’ya dil eğitimi almak için gidecekseniz çalışma izninin olmadığını bilmelisiniz. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin haftada 20 saati geçmemek kaydıyla çalışma izinleri vardır. Polonya’da eğitimini tamamlayan öğrencilere öğrencilik döneminden sonra ülkede 1 yıl kalma ve çalışma izni verilir.
Çekya Öğrenci Vizesi Çalışma İzni
Çekya da Avrupa Birliği ülkeleri arasında eğitim sistemi en köklü ülkelerden biridir. Ülkede lisans, yüksek lisans ve doktora programları kapsamında bulunan öğrencilerin çalışma izinleri vardır. Fakat hazırlık programları, dil kursları, moda okulu, film okulu ve pilotluk gibi eğitim programlarına dâhil olan öğrencilerin resmi olarak çalışma izni yoktur