Merhaba, ben Lara! Mayıs 2022'de McGill Üniversitesi'nden Ekonomi alanında lisans derecesi ve Yönetim ve Uluslararası Kalkınma Çalışmaları alanında yan dal derecesi ile mezun oldum. Üniversitede üçüncü yılımın yazında Kanada'nın en büyük bankalarından birinde staj yaptım ve eğitimimin son yılında yarı zamanlı olarak işime orada devam ettim. Şu anda Toronto'da bir Big 4 danışmanlık firmasında danışman olarak kariyerime devam ediyorum.
Bu blog yazısında sizlere Kanada’da üniversite okurken öğrenci olarak iş aramaya nasıl yaklaşabileceğinize dair görüşlerimi paylaşacağım!
Öncelikle işe okuduğunuz üniversite kampüsündeki öğrenciler tarafından yönetilen organizasyonları keşfederek başlamalısınız. Bu kuruluşlar, deneyim alışverişinde bulunmak ve ağ oluşturmaya başlamak için öğrencileri bir araya getirir. İş Dünyasında Kadınlar girişimleri, yatırım kulüpleri, kampüsteki yayınlar, Ekonomi Öğrencileri Derneği (ESA) veya Mühendislik Lisans Topluluğu (EUS) gibi fakülte ve programa özgü topluluklar bu tür organizasyonların harika örnekleridir. Bu kuruluşlar, sınıf dışında öğrenme fırsatlarını teşvik eder ve genellikle farklı sektörlerden profesyonellerle ağ oluşturma etkinliklerine ev sahipliği yapar. Ayrıca bu organizasyonlarda, zaman yönetimi ve takım çalışması becerilerinizi zorlayabilecek ve geliştirmenize yardımcı olabilecek birçok liderlik fırsatı vardır.
Bir sonraki adımınız inisiyatif almak ve LinkedIn'deki profesyonellere ulaşmak olmalıdır. İlgilendiğiniz sektörleri ve potansiyel firmaları belirledikten sonra, bu yerlerdeki profesyonellere ulaşmalı ve onlarla sanal veya yüz yüze görüşmeler planlamalısınız. Sektörün/firmanın ne talep ettiğini net bir şekilde anladığınızdan emin olmak için ne yaptıklarına dair birçok soru sormalısınız. Araştırmanızın ve profesyonellerle yaptığınız konuşmaların ardından hala bu alanla ilgileniyorsanız, o sektöre/firmaya girmenize yardımcı olacak becerileri nasıl geliştirebileceğinizi araştırmaya başlamalısınız. Örneğin, danışmanlık firmalarına başvururken çok önemli olan iş becerilerini geliştirmek için irtibata geçtiğim profesyoneller bana farklı “İş Vakası Yarışmaları”na bakmamı önerdi. Bu yarışmalara katılmak için kampüsteki ve ayrıca daha büyük Montreal bölgesindeki fırsatları araştırdım. Ayrıca bilgi sistemleri gibi yararlı teknik beceriler geliştirmek için belirli sınıflara kayıt olmaya başladım.
Kesinlikle yararlanmayı düşünmeniz gereken bir diğer kaynak da okuduğunuz üniversitenin sunduğu Co-Op programlarıdır. Co-op, akademik bilgi ve becerilerinizi işyerinde uygulamak için isteğe bağlı bir iş deneyimi sürdürme fırsatıdır. İlgilendiğiniz iş türünü veya aslında ilgilenmediğiniz iş türünü daha iyi anlamanıza yardımcı olduğu için paha biçilmez bir öğrenme fırsatıdır. Toronto Üniversitesi, Guelph, Western Üniversitesi, Windsor Üniversitesi, Waterloo ve Queen's Üniversitesi ve diğer birçok Kanada üniversitesi, öğrencilerine ortak çalışma ve staj olanakları sunmaktadır. Üniversiteniz Co-Op programı sunmuyor olsa bile, işyerinde sınıf dışı deneyim kazanmak için yine de staj fırsatları aramalısınız.
Kanada'da belirlenmiş bir öğrenim kurumundan (DLI) mezun olduktan sonra Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni (PGWP) için başvurmaya uygun olduğunuzu unutmayın. Ancak,bu vize size bir iş garantisi vermez. Prestijli bir kurumdan mezun olmak, iş arama sürecinde kesinlikle yardımcı olacaktır. Ancak, her zaman yeni beceriler geliştirmek için öğrenme fırsatları ve zorluklar aramalısınız!
Tüm eğitim danışmanlığı ihtiyaçlarınız ve daha fazla bilgi için siz de benim gibi ICES Turkey Ekibi ile iletişime geçip Kanada’daki öğrenim ve kariyer hedeflerinizi belirleyebilirsiniz!